Banner stratenplan

Conflicterende belangen lekker laten schuren

Conflicterende belangen moet je niet wegpoetsen maar koesteren, stelt Vincent Taapken, oprichter van New Industry Development. Hij is ‘tegen wil en dank in het vastgoed gerold’, studeerde af op verander- en transitiemanagement en voelt zich dus bij het congres over stedelijke transformatie op zijn plaats. Maar het gaat veel te langzaam, illustreert hij aan de hand van treffende beelden uit zijn persoonlijke fotoarchief en schrikbarende cijfers.

Verdichten

In de 50 jaar dat Taapken op deze aardbol rondloopt, is de bevolking in Nederland met 38 procent gegroeid en in 2070, of misschien al eerder, zitten we op 20,7 miljoen mensen. “Om die te huisvesten moet je verdichten, dat lijkt duidelijk. Maar onze schaarse openbare ruimte lijkt op te gaan aan auto’s: de afgelopen vijf jaar is het aantal toegenomen met 375.00. Elke auto neemt 30 m² ruimte, dus reken maar uit. Ter vergelijking: een gemiddelde studentenkamer is 17 m².”

Doorstromen

Al 15 jaar voert Taapken op verjaardagen discussies met zijn schoonouders. Tevreden met hun eengezinswoning in Nieuwerkerk aan den IJssel en hun auto in de garage. En met hen zijn er nog veel meer ouderen die te groot wonen, maar niet willen of kunnen doorstromen. Het gemiddelde woonoppervlak is 122 m², publiceerde het CBS. “We hebben geen woningbouwcrisis, we wonen veel te groot!” Taapken vindt het een maatschappelijke verantwoordelijkheid om kleiner te gaan wonen en de auto weg te doen: “We moeten allemaal iets inleveren. Want het werkt niet als we blijven doen wat we doen.”

Dwarsbomen

Al 20 jaar kijkt Taapken vanuit zijn huis uit op een parkeerterrein, waar gebiedsontwikkeling maar niet van de grond komt. Plannen worden tegengehouden door één dwarse buurvrouw: überdemocratie noemt Taapken het. Begrijp hem niet verkeerd: hij is voor participatie, maar niet voor eindeloze bezwaarprocedures. Daarbij ligt de nadruk op enkele tegenstanders. Geef voorstanders ook een stem, is zijn pleidooi.

Constructief conflict

Er is een uitweg, stelt Taapken, en die noemt hij constructief conflict. Een methode waarbij je naast gezamenlijke doelen ook aandacht hebt voor divergerende belangen. Taapken legt uit: “Als ik weet wat jouw mening is en jij weet wat mijn mening is, dan kunnen we het daarover hebben. Dat schuurt, maar het is de enige manier om verder te komen. Wees eerlijk en duidelijk, alleen dan help je de woningmarkt écht uit het slop.”