Adaptief programmeren in Amstel III en Laakhavens
Deze bijeenkomst gaat in op de effecten van wijzigende woningbouwprogrammering op de geplande maatschappelijke en commerciële voorzieningen. En geeft inzicht in de dilemma’s waarvoor gemeente en projectontwikkelaars daarbij komen te staan. De sessie vindt plaats op locatie, waar je de transformatie van Amstel III zelf kunt zien.
Amstel III
Door gewijzigde marktomstandigheden staat Amstel III voor de vraag hoe zij wil doorgroeien. In 2017 besloot de gemeenteraad dit gebied van 250 hectare – met kantoren en bedrijven tussen ArenAPoort en het AMC in Amsterdam – te transformeren tot een levendige stadswijk met 15.000 woningen (rond 2040). Het was de bedoeling dat het aandeel kantoorruimte gelijk zou blijven. Inmiddels zijn er al 10.000 woningen gerealiseerd. Nu er minder vraag is naar kantoren, komen marktpartijen met initiatieven die groei naar 20.000 woningen voorspellen. Maar blijft Amstel III dan wel de complete en vitale stad die ze beoogt? Met voldoende voorzieningen, groene ruimte en mogelijkheden voor sport en speelplekken, waar het oorspronkelijke Ontwikkelperspectief, opgesteld in samenwerking met eigenaren, op inzette? En past dit allemaal in een Amstel III 3.0 of zitten er grenzen aan de groei? Om dit in beeld te brengen bereidt de gemeente een nieuw investeringsbesluit voor met nieuwe kaders en spelregels.
Laakhavens
Ook andere gebiedsontwikkelingen in Nederland krijgen te maken met een programmering die in de loop van de tijd wijzigt. Bij een toename van het aantal te bouwen woningen groeien idealiter de maatschappelijke en commerciële voorzieningen mee. Maar daar is niet altijd ruimte voor. Zo wordt Laakhavens in Den Haag, onderdeel van het Central Innovation District, getransformeerd van binnenstedelijk bedrijven- en winkelterrein naar een hoogstedelijk woonmilieu. Met deze gebiedsontwikkeling breidt het stadscentrum zich uit over het spoor tot aan het Laakkanaal. Het aantal te bouwen woningen is sinds de vaststelling van de Ontwikkelvisie Laakhavens (2022) toegenomen. Voor gemeente en projectontwikkelaars is het belangrijk om te weten wat de effecten van de wijzigende woningbouwprogrammering zijn op de geplande maatschappelijke en commerciële voorzieningen.
Programma
Tijdens deze bijeenkomst zoomen we in op het thema programmering van gebiedsontwikkelingen door de tijd heen. En zoeken we het antwoord op de vraag: hoe zorgen we ervoor dat woonfuncties en andere maatschappelijke functies in balans blijven?
- Jonel Nugteren, programmamanager Amstel III van de gemeente Amsterdam, gaat in op de uitdagingen en taken bij de transformatie van Amstel III.
- Pim Steenbergen en Astrid Potemans, adviseurs economie en gebiedsontwikkeling bij Sweco, delen hun praktijkervaringen met de adaptieve programmering bij gebiedsontwikkelingen, zoals bij Laakhavens in Den Haag, Merwedekanaalzone in Utrecht en Rijnpark in Arnhem
- Aansluitend maken we een wandeling door Amstel III en sluiten we af met een gezamenlijk drankje.
Voor wie?
Deze bijeenkomst is interessant voor gemeenten, provincies, corporaties, marktpartijen, kennisinstellingen en andere partijen die werken aan binnenstedelijke transformatieprojecten.
Interessant?
Meld je dan zo snel mogelijk aan en noteer de datum in je agenda.
Blijf op de hoogte
Wil jij automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.

Adaptief programmeren in Amstel III en Laakhavens
Deze bijeenkomst gaat in op de effecten van wijzigende woningbouwprogrammering op de geplande maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Lees meer over Adaptief programmeren in Amstel III en Laakhavens
Je kan je aanmelden via deze link
