Deelmobiliteitshubs helpen de autoluwe stad verder
Binnenstedelijke verdichting leidt onder andere tot meer mobiliteit en een grotere druk op het vervoersnetwerk. Het bevorderen van deelmobiliteit en het autoluw maken van steden bieden soelaas. Steden kunnen deelmobiliteit inzetten om de ruimte die nodig is voor parkeerplaatsen en automobiliteit te beperken. De effectiviteit neemt toe, wanneer gemeenten deelmobiliteit integreren in hun mobiliteitssysteem. Verstandig dus om op woningbouwlocaties in binnensteden hubs in te richten met aanbod van deelvervoer: auto’s, elektrische fietsen of elektrische bakfietsen.
Deelmobiliteitshubs hebben nog meer voordelen: ze voorkomen verrommeling van het straatbeeld en dragen bij aan meer leefbare wijken. Ze bieden de reiziger de keuze uit een gevarieerd aanbod aan deelvervoer op herkenbare plekken. Ook dragen ze bij aan besparing op de kosten voor onderhoud en elektrisch laden van de deelvoertuigen.
De komende jaren verrijzen er dan ook in verschillende gemeenten en provincies – niet alleen in de grote steden, ook in kleinere gemeenten in het landelijk gebied – bijna 1.500 hubs. Dat is goed nieuws, want hoe meer hubs, hoe meer voordelen. Voor gemeenten die met deelmobiliteitshubs aan de slag willen zijn geleerde lessen elders relevant en waardevol. Deze zijn vanaf december 2024 te vinden in monitoring- en evaluatieonderzoeken. Ze geven onder meer inzicht in het gebruik en de gebruikerservaringen. Ook gemeentelijke onderzoeken naar de effecten van de hubs op de omgeving zijn relevant.
Programma
- Bob Mangelsdorf, programmateamlid van het landelijke programma Natuurlijk!Deelmobiliteit, neemt je mee in de principes achter de deelmobiliteitshubs en hoe deze kunnen bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van een duurzame en autoluwe stad. Aan de orde komen de te volgen processtappen, de obstakels en succesfactoren.
- Lisette van Oss, beleidsadviseur en projectmanager Deelmobiliteit bij de gemeente Utrecht, deelt de resultaten van het onderzoek dat de gemeente Utrecht heeft uitgevoerd onder gebruikers en niet gebruikers van de deelmobiliteitshubs. Wat bepaalt hun keuzes tot het gebruik van een dergelijke hub?
- Edvard Hendriksen, oprichter van Nine Square en interim-directeur van Mobiliteitsbedrijf Merwede, deelt zijn ervaringen met duurzame mobiliteit en mobiliteitshubs in verschillende gebiedsontwikkelingen, zowel in hoogstedelijke als meer perifere gebieden. Hij gaat in op de (samenwerkings)vraagstukken die spelen bij het ontwikkelen van autoluwe wijken.
- Jaap van Bezooijen, APPM, is projectmanager gebiedsontwikkeling voor GEM Crailo bv, een samenwerking van de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren. Hij vertelt over de transformatie van dit vroegere militair oefenterrein met kazerne naar een gemengde wijk met wonen en bedrijvigheid. Voor deze autoluwe wijk is recent een aanbesteding voor deelmobiliteit gestart.
Voor wie?
Dit webinar richt zich op professionals bij gemeenten en provincies die betrokken zijn bij binnenstedelijke verdichting, stedelijke transformatie, gebiedsontwikkeling, verduurzaming en mobiliteitsvraagstukken etc.
Blijf op de hoogte
Wil jij automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.

Deelmobiliteitshubs helpen de autoluwe stad verder
Neem kennis van de principes achter de deelmobiliteitshubs, hoe deze kunnen bijdragen aan een duurzame en autoluwe stad en hoe je ze kan inpassen in gebiedsontwikkelingen. Lees meer over Deelmobiliteitshubs helpen de autoluwe stad verder
Je kan je aanmelden via deze link.
