Zó ontwerp je een straat die gezondheid bevordert
Straten zijn aanjagers voor een gezonde leefomgeving. Door meer aandacht te geven aan ontmoeting, beweging en rust, ontstaan kansen voor gezondere wijken. Met deze aanpak verminder je gezondheidsverschillen en laat je de fysieke leefomgeving daadwerkelijk ‘werken’ voor de mensen die er wonen. De tips in dit artikel helpen gemeenten en ontwerpers om met een praktische zevenstappenaanpak straten te transformeren tot gezonde, aantrekkelijke en inclusieve plekken.
Door Josefien Heijbroek
Hoe schep je condities en kansen voor een gezonde straat?
- De gezonde straat begint letterlijk voor je voordeur. Besef dat kleine, slimme ingrepen grote impact kunnen hebben op het dagelijks leven en welzijn van bewoners.
- Gebruik de zeven stappen van de straaD-aanpak om gezondheid structureel mee te nemen in ontwerpen en beheer van de straat.
- Zorg voor een ‘tactische brug’ tussen strategie en uitvoering
- Samenwerken is noodzakelijk: zowel tussen gemeentelijke afdelingen als met andere partijen met belangen en activiteiten in de openbare ruimte.
Gezondheid begint op straat
De straat is het start- en eindpunt van ons dagelijks leven. Toch is deze omgeving zelden ingericht met gezondheid als uitgangspunt. Nederland kampt met bewegingsarmoede, mentale druk, ongezonde lucht, eenzaamheid en slechte voeding. Vooral kwetsbare groepen worden hierdoor geraakt. Denk aan kinderen, ouderen, mensen met overgewicht of een beperking, en bewoners met een lage sociaaleconomische status. Een gezonde straat houdt rekening met al deze gebruikers, en begint bij goed ontwerp.
Zeven stappen naar een gezonde straat
Onderzoek van de WHO (2019) wijst uit dat 29 procent van de mensen met een gezondheidsachterstand de leefomgeving als een van de belangrijkste oorzaken van hun gezondheidstoestand ervaren. Als je de straat gezonder wilt inrichten: hoe kom je dan van ambitie naar actie? De straaD-aanpak (straten – transformeren – Ruimtelijk, Adaptief, Aantrekkelijk & Duurzaam) biedt een praktisch stappenplan om gezondheid structureel mee te nemen in het ontwerp en beheer van de straat.
Stap 1: Ontdek het grotere geheel
Een gezonde straat staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een breder netwerk. Breng belangrijke routes, plekken en voorzieningen rondom de straat waar je verbeteringen in wilt doorvoeren in kaart. Houd ook rekening met klimaat- en milieueffecten. Immers, ook deze zijn van invloed op de gezondheid. Maak ze inzichtelijk in een meerlaagse netwerkkaart: zo ontstaat inzicht in de ruimtelijke én sociale samenhang, die handvatten biedt om gezondheid structureel mee te in plannen en keuzes voor de openbare ruimte.
Stap 2: Doe een gezondheidscheck
Wat gaat goed en wat vraagt om verbetering in de wijk? Stel een gezondheidsprofiel op met behulp van data (bijvoorbeeld van de GGD) en gesprekken met bewoners, buurtagenten en ondernemers. Vergeet niet om kwetsbare groepen expliciet te betrekken: zij ervaren de leefomgeving vaak als bepalende factor voor hun gezondheid.
Stap 3: Breng opgaven in beeld
Inventariseer de opgaven en (onderhouds-)plannen in de wijk en koppel deze aan gezondheidsdoelen. Mobiliteit is hierbij een duidelijk voorbeeld. Een straat vol geparkeerde auto’s nodigt niet uit tot beweging. Door de auto minder centraal te stellen, ontstaat ruimte voor andere functies in de straat. Duurzame mobiliteit draagt bovendien bij aan schonere lucht én maakt plek voor elementen die gezondheid bevorderen, zoals groen en water.
Stap 4: Stel doelen
Bepaal wat je wilt bereiken in de straat. Gebruik bijvoorbeeld een ambitieweb om scherp te krijgen welke thema’s (zoals beweging, ontspanning, ontmoeting) prioriteit verdienen. In kwetsbare wijken en buurten met gezondheidsachterstanden is extra inzet nodig.
Stap 5: Ontwerp de gezonde straat
Maak vervolgens een ontwerp op basis van alle opgehaalde informatie en de ambities (van stap 4). Ontwerp aan de hand van vijf thema’s: bewegen, ontspannen, ontmoeten, eten en beschermen.
Een gezonde straat stimuleert beweging voor jong en oud, door bredere stoepen, rustplekken langs de weg en spelaanleidingen zoals een tegelpatroon om op te hinkelen of een laag muurtje om op te balanceren. Ontspanning ontstaat in een straat die de zintuigen prikkelt zonder te overprikkelen, met rustige zones en vloeiende overgangen tussen privé en openbaar. Of door geveltuintjes, een eenvoudige, betaalbare ingreep die een groot verschil kan maken. Zulke kleinschalige aanpassingen vergemakkelijken contact en dragen bij aan informele ontmoetingen en interactie tussen bewoners. Gezond eten draait om verleiding en bewustwording. Een verhoogde bak met groente maakt eetbare beplanting toegankelijk en voorkomt dat dieren erin graven; houd hierbij rekening met de ooghoogte van kinderen. Tot slot, bescherming kun je bieden door te hitte beperken met slimme beplanting, schaduw en ventilatie, zonder allergieën te verergeren.
Stap 6: Beperk stress tijdens uitvoering
Aanpassing van de straat brengt vaak overlast met zich mee. Zorg voor een uitvoeringsplan dat rekening houdt met bewoners, overlast minimaliseert en vertrouwen vergroot via duidelijke communicatie en betrokkenheid.
Stap 7: Beheer voor gezondheidswinst
Een gezonde straat stopt niet bij de aanleg. Goed beheer zorgt ervoor dat de openbare ruimte aantrekkelijk en veilig blijft. Zet extra in op de buurten waar de gezondheidsachterstand het grootst is, om gezondheidsverschillen te verkleinen.
Samenwerken is geen luxe, het is een noodzaak
Een gezonde straat komt er niet vanzelf. We zien dan ook nog geen structureel toenemend aantal gezonde straten. Hoewel we steeds beter weten wat een gezonde straat inhoudt, stagneert de uitvoering vaak. Belangen of taken van gemeentelijke afdelingen of andere partijen in de openbare ruimte botsen vaak op operationeel niveau, als het te laat is om nog integrale afwegingen te kunnen maken. Een ‘tactische brug’ tussen strategie en uitvoering ontbreekt. Het ‘integrale verhaal’, zoals ontwikkeld in de City Deal Openbare Ruimte, is voor veel gemeenten nog een droomproces.
Gezondheid vraagt om een beter openbare ruimte proces, waarin tijd is voor afstemming en afweging van maatschappelijke waarden op strategisch, tactisch en operationeel niveau: stel gezondheid centraal in beleid en langetermijnvisies, ontwikkel gebiedsprogramma’s waarin ontwerp, beheer en maatschappelijke initiatieven samenkomen, en vertaal gezondheidsdoelen naar concrete innovaties en uitvoeringsstandaarden. Kleine, slimme ingrepen hebben grote impact op het dagelijks leven en welzijn van bewoners. De gezonde straat begint letterlijk voor je voordeur.
Dit artikel is gebaseerd op de themasessie ‘Betere gezondheid ligt op straat, in de openbare ruimte’ van Floor van den Bergh (Buro Bergh) en Bart Stoffels (Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte, ISOR) tijdens het Jaarcongres Stedelijke Transformatie 2025.
Meer informatie
- website platformisor.nl
- website zeven.destraad.nl
- rapport Bouwen voor de toekomst (pdf)